SuperBrain Yoga σε παιδιά με αυτισμό και ΔΕΠΥ

 

H ενασχόληση με αυτιστικά παιδιά και με παιδιά με σοβαρή νοητική υστέρηση είναι συναρπαστική, γεμάτη προκλήσεις, αλλά και ανταμοιβές. Έχω μάθει πάρα πολλά από τους μαθητές μου κι έχω αποκτήσει πληθώρα γνώσεων από την καθημερινή μας συναναστροφή. Τα τελευταία χρόνια, η αύξηση του αριθμού των παιδιών που πάσχουν από διάφορες μαθησιακές δυσκολίες και αναπηρίες, ειδικά από Αυτισμό και ΔΕΠΥ, είναι πραγματικά τρομακτική. Νέες έρευνες έχουν δείξει ότι η προδιάθεση της διαταραχής του αυτισμού ανέρχεται σε 1 παιδί ανά 150. Θεωρείται ότι 5-20% των παιδιών σχολικής ηλικίας, δηλαδή 1 στα 8 παιδιά, έχει ΔΕΠΥ. Αυτά τα παιδιά παρουσιάζουν μια σειρά από συμπτώματα, εκ των οποίων τα συνηθέστερα αφορούν στην αδυναμία τους να επικοινωνήσουν και να εκφράσουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους σαν κανονικά παιδιά. Μπορείτε να φανταστείτε πώς θα ήταν η κατάσταση κατά την οποία θα θέλατε να πείτε κάτι, αλλά δεν θα μπορούσατε να το εκφράσετε; Κανένας δεν θα γνώριζε πώς νιώθετε! Κανένας δεν θα γνώριζε τί σκέφτεστε! Τι θα κάνατε;

Αυτά τα παιδιά συνδέονται και ανταποκρίνονται με πολύ διαφορετικό τρόπο στα ερεθίσματα του περιβάλλοντός τους. Μπορεί το άκουσμα ενός γλυκού τραγουδιού να ηχήσει σε αυτά σαν σειρήνα που ουρλιάζει. Μπορεί να αισθανθούν ένα άγγιγμα ή την αίσθηση των ρούχων στο δέρμα τους σαν χιλιάδες ξυράφια. Οι αισθητήριες αντιλήψεις τους βρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση εγρήγορσης. Απλές, καθημερινές δραστηριότητες, τις οποίες θεωρούμε δεδομένες, όπως η αγορά τροφίμων, μπορεί να τα καταβάλλουν και να τα κάνουν να νιώσουν χαμένα. Δεν γνωρίζουν πώς να επικοινωνούν τα συναισθήματά τους και εξαιτίας αυτού μπορεί να αποτραβηχτούν τελείως ή να ανταποκριθούν με αρνητικό τρόπο, ακόμη και επιθετικά. Γονείς, δάσκαλοι και θεραπευτές αναζητούν διαρκώς καινούργιους και πρωτοποριακούς τρόπους, για να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά.

Έχουμε συστήσει τη Superbrain Yoga σε πολλούς από τους γονείς των μαθητών μου και σε συναδέλφους μου, που δουλεύουν με παιδιά με νοητική υστέρηση και καθυστερημένη ανάπτυξη. Σε μικρό χρονικό διάστημα, τα αποτελέσματα ήταν για όλους τους συμμετέχοντες στην έρευνα ικανοποιητικά και πολλά υποσχόμενα. Πολλές από τις μαρτυρίες των δασκάλων, των θεραπευτών και των γονέων που χρησιμοποίησαν αυτήν την άσκηση καθώς και οι γενικές παρατηρήσεις περιλαμβάνουν: βελτιωμένη συναισθηματική κατάσταση, βελτιωμένη συγκέντρωση και προσοχή, βελτιωμένες κοινωνικές δεξιότητες, διαχείριση και διαμόρφωση των αισθητηριακών αντιλήψεων και βελτιωμένη μνήμη. Χρησιμοποιώντας το Αναπτυξιακό Τεστ Οπτικής Αντίληψης -2 αποδείχθηκε βάσει της έρευνας ότι τα παιδιά που ολοκληρώνουν την άσκηση τακτικά επιδεικνύουν εντυπωσιακή βελτίωση σε τομείς που συνδυάζουν την όραση, την αντίληψη και την κινητικότητα.
Η καταγραφή της βελτίωσης είναι μία πρόκληση. Σύμφωνα με τον Master Choa Kok Sui η αλήθεια πρέπει να είναι τόσο ποιοτική όσο και ποσοτική. Καταγράψαμε την πρόοδο μέσω της χρήσης του DTVP-2 (Αναπτυξιακού Τεστ Οπτικής Αντίληψης – 2), μιας τυποποιημένης σειράς διαδικασιών που καταγράφουν την οπτική αντίληψη και την οπτικοκινητική ικανότητα. Συμπληρώθηκε πριν την έναρξη της έρευνας, μετά από επτά μήνες και ξανά ένα χρόνο μετά από την εξάσκηση της SuperBrain Yoga επί πέντε ημέρες την εβδομάδα για δύο φορές την ημέρα και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Στη συνέχεια, παρατίθενται μερικές από τις εξεταζόμενες περιπτώσεις.

Περίπτωση 1η: Αυτισμός

Ο Μ.Τ. είναι ένα 6χρονο αγόρι που πάσχει από αυτισμό, έχει έναν δίδυμο αδελφό και πηγαίνει σε σχολείο που παρέχει ειδική εκπαίδευση. Αναζητά διαρκώς αισθητηριακά ερεθίσματα και είναι επιθετικός. Συχνά δαγκώνει, χτυπάει, επιτίθεται με το κεφάλι, τσιμπάει, χτυπάει στο σαγόνι, ουρλιάζει, πέφτει πάνω σε ανθρώπους και αντικείμενα και διαρκώς αναζητά πράξεις με σεξουαλικό περιεχόμενο. Δεν μπορεί να παραμείνει καθισμένος για διάστημα μεγαλύτερο από πέντε λεπτά χωρίς να κάνει ένα από τα παραπάνω.

Οι γονείς του Μ.Τ. είναι διαρκώς εκνευρισμένοι και ψυχικά κουρασμένοι από τότε που ο γιός τους ήταν βρέφος, γιατί ήταν αδύνατον να κοιμηθεί το βράδυ χωρίς να τους ξυπνάει συχνά και είχε δυσκολία να είναι ήρεμος. Ακολουθώντας τακτικά την άσκηση της Superbrain Yoga, σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, άρχισε να κοιμάται καλύτερα και μετά από ένα χρόνο εφαρμογής της άσκησης κοιμόταν όλη τη νύχτα χωρίς διαταραχή. Οι γονείς του δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι μία τόσο απλή άσκηση θα μπορούσε να είναι η αιτία μίας τόσο αιφνίδιας αλλαγής. Επειδή δεν πίστευαν τα αποτελέσματα της μεθόδου, αποφάσισαν να σταματήσουν την άσκηση. Οι επόμενες μέρες ήταν δύσκολες για τους γονείς του Μ.Τ., διότι επανήλθε στις παλιές του συνήθειες, δεν μπορούσε να κοιμηθεί, ήταν ευερέθιστος και υπερβολικά ευαίσθητος.

Φανταστείτε ένα παιδί που δεν μπορεί να έχει κοινωνικές συναναστροφές ούτε οπτική επαφή και δεν δείχνει αγάπη στους γονείς του όπως ένα συνηθισμένο παιδί. Αυτό το παιδί δεν έπαιζε καν με τον δίδυμο αδελφό του. Αφού, λοιπόν, έχει ολοκληρώσει την άσκηση της Superbrain Yoga με συνέπεια, το ίδιο παιδί εκδηλώνει την αγάπη και τα συναισθήματά του προς τους γονείς του συχνά κοιτώντας τους στα μάτια παρατεταμένα, φιλώντας και αγκαλιάζοντάς τους, κάτι που επιθυμούσαν και για το οποίο πάντοτε ήλπιζαν. Παίζει κανονικά με τα παιχνίδια του και χρησιμοποιεί το παιχνίδι σαν εργαλείο, για να εκφράσει τις ανάγκες του και ακόμα, αναζητά τον αδελφό του για παρέα.

Πριν ξεκινήσει την Superbrain Yoga, αυτό το παιδί δεν μπορούσε να καθίσει για περισσότερο από πέντε λεπτά, ενώ τώρα μπορεί να καθίσει και να παρακολουθήσει κάτι για 45 λεπτά με ελάχιστες ή και καθόλου δραστηριότητες αυτοδιέγερσης ή αντιδράσεις. Η συνολική του προσοχή και συγκέντρωση έχει βελτιωθεί και συμμετέχει σε περισσότερες δραστηριότητες κατάλληλες για την ηλικία του.

 Περίπτωση 2η: ΔΕΠΥ και PDD

Ο Π.Τ. είναι ένα επτάχρονο αγόρι το οποίο έχει διαγνωσθεί με σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής / υπερκινητικότητας και διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή. Είναι εξαιρετικά υπερκινητικός και διαρκώς απασχολείται με κάποια δραστηριότητα αυτοδιέγερσης, όπως χειροκρότημα, τρέξιμο, χοροπήδημα, στριφογύρισμα ή συνομιλία με τον εαυτό του. Ο παρορμητισμός του, η υπερκινητικότητά του και η απόσπαση της προσοχής του επιδρούν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής του. Βρίσκεται σε μια ανεξάρτητη τάξη με τον εξοπλισμό που απαιτείται για παιδιά με αισθητηριακές, συμπεριφοριστικές και μαθησιακές δυσκολίες.

Μπορείτε να φανταστείτε να ακουμπάτε ένα παιδί απαλά και το παιδί να αντιδρά στο ερέθισμα με το να πέφτει στο πάτωμα; Το παραμικρό ερέθισμα θα φέρει το παιδί στα άκρα. Δεν μπορεί να παραμείνει καθισμένο στο τραπέζι για περισσότερο από πέντε με επτά λεπτά χωρίς να κινείται διαρκώς ή να πέφτει στο πάτωμα. Δεν μπορεί να περπατήσει κατά μήκος του δωματίου χωρίς να τρέξει, να πηδήξει, να στριφογυρίσει ή και να πέσει πάνω σε αντικείμενα.

Μετά από τακτική άσκηση Superbrain Yoga, ο Π.Τ. φαίνεται να είναι πιο ήρεμος και συγκεντρωμένος. Μπορεί να παραμείνει απασχολημένος κατά τη διάρκεια μίας ολόκληρης συνεδρίας, για 30 περίπου λεπτά, με την εκδήλωση σε μικρό ή ανύπαρκτο βαθμό των προαναφερθεισών συμπεριφορών.

Μπορεί να περπατήσει κατά μήκος των διαδρόμων χωρίς να τρέχει, να πηδάει, να στριφογυρίζει ή να πέφτει στο πάτωμα. Στην τάξη κάθεται και παρακολουθεί, επιδεικνύει βελτιωμένες κοινωνικές δεξιότητες και εκφράζει τα συναισθήματά του στους συμμαθητές και τους δασκάλους του.

Από τότε που ο Π.Τ. ξεκίνησε το σχολείο, οι αισθητηριακές του συμπεριφορές εμπόδιζαν την σχολική του εργασία και κανένας δεν γνώριζε τις ικανότητές του. Μία ημέρα, αφού ολοκλήρωσε τη Superbrain Yoga, σηκώθηκε και περπάτησε μέχρι τον πίνακα. Εκεί, διάβασε όλες τις λέξεις! Ως αποτέλεσμα της διαρκούς κατάστασης διέγερσης στην οποία βρισκόταν και στην αδυναμία του να ελέγξει τον εαυτό του και να τον ηρεμήσει, ο Π.Τ. δεν εξέφραζε ποτέ στην πραγματικότητα τα δυνατά του σημεία. Τώρα, μετά από ένα χρόνο συστηματικής εξάσκησης στην Superbrain Yoga, έχει ενταχθεί στην τάξη κανονικής εκπαίδευσης για ένα τμήμα της ημέρας και τα καταφέρνει.

Raina Koterba – Κέντρο Pranic Healing USA Νorthern New Jersey
PranaWorld

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το Pranic Healing δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει τη συμβατική ιατρική, αλλά να τη συμπληρώσει. Οι επαγγελματίες Pranic Healing θεραπευτές ΔΕΝ αγγίζουν το σώμα των ασθενών τους, ΔΕΝ κάνουν διαγνώσεις ασθενειών, ΔΕΝ συνταγογραφούν φάρμακα /ουσίες και ΔΕΝ δίνουν υποσχέσεις υγείας. Εάν μια πάθηση είναι σοβαρή ή εάν τα συμπτώματα επιμένουν, παρακαλείσθε να συμβουλευτείτε αμέσως έναν γιατρό και έναν πιστοποιημένο θεραπευτή του Pranic Healing. Grand Master Choa Kok Sui