Prana Food – Λεμόνι

Όταν η ζωή σου δίνει ένα λεμόνι… το πιέζεις, το ανακατεύεις με έξι ουγγιές αποσταγμένου νερού και πίνεις δύο φορές την ημέρα.» Jethro Kloss

Γνωστό για τη θεραπευτική του ιδιότητα, το λεμόνι χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για πολλές θεραπείες, από την ενίσχυση της ομορφιάς και την αναζωογόνηση του δέρματος, μέχρι την καταπολέμηση των λοιμώξεων, τη μείωση του πυρετού και τον καθαρισμό του αίματος.

Ο χυμός λεμονιού είναι επίσης γνωστός για τη μεγάλη ικανότητα απώλειας βάρους. Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν ακόμη και την ημέρα τους πίνοντας ένα μείγμα νερού και χυμού λεμονιού και πιστεύουν ότι τους βοήθησε να ζήσουν πιο υγιείς. Βοηθά στην πραγματικότητα το πεπτικό σύστημα και ενισχύει τη διαδικασία εξάλειψης των απορριμμάτων από το σώμα. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία της Αγιουρβέδα, οι επιλογές που κάνουμε σχετικά με την καθημερινή μας ρουτίνα, είτε ενισχύουν την αντίστασή μας στις ασθένειες είτε την καταστρέφουμε και η έναρξη της ημέρας είναι μια από τις πιο σημαντικές καθημερινές ρουτίνες.

Από την ενεργειακή σκοπιά, το λεμόνι έχει πολλά πράσινα και πορτοκαλί χρώματα prana και ως εκ τούτου μπορεί να αποβάλει τοξίνες από το σώμα μας. Είναι μια πολύ καλή θεραπεία για την αποτοξίνωση, την αποσυμφόρηση και την απολύμανση.

Το πορτοκαλί prana είναι βασικά ένας εξουδετερωτικός και αποβλητικός τύπος ενέργειας, ο οποίος βοηθά στην τόνωση της εντερικής κίνησης και το πράσινο πράνα καθαρίζει τα όργανα και διασπά τις βρώμικες ενέργειες που επηρεάζουν τη λειτουργία τους.

Ένα ποτήρι χυμό λεμονιού είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών όπως ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνη C και πηκτίνες, ενώ περιέχει μόνο λιγότερες από 25 θερμίδες.

Η βιταμίνη Α και ο σίδηρος μπορούν επίσης να απορροφηθούν πιο αποτελεσματικά λαμβάνοντας λεμόνι. Και λόγω της περιεκτικότητάς του σε κάλιο και του πράσινου και πορτοκαλί πράνα, το λεμόνι βοηθά επίσης στη βελτίωση των καρδιακών προβλημάτων. Μπορεί να δροσίσει το σώμα και να ηρεμήσει επίσης τα συναισθήματα.

Το λεμόνι περιέχει φλαβονοειδή που είναι σύνθετα υλικά που περιέχουν αντιοξειδωτικές και καρκινικές ιδιότητες. Η τακτική πρόσληψη λεμονιού μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη, της δυσκοιλιότητας, της υπέρτασης, της δυσπεψίας και στη βελτίωση της ποιότητας του δέρματος, των μαλλιών και των δοντιών. Οι ερευνητές της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας υποστηρίζουν το γεγονός ότι ο χυμός λεμονιού μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ανάπτυξης λίθων στα νεφρά σχηματίζοντας κιτρικό ούρο, το οποίο εμποδίζει τον σχηματισμό κρυστάλλων. Αυτή η ποιότητα λεμονιού μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητή από την ποσότητα πράσινου και πορτοκαλί πράνα που έχουν αποσυνθετικά αποτελέσματα.

Εκτός από τις θεραπευτικές ιδιότητες και τα οφέλη για την υγεία, το λεμόνι χρησιμοποιείται επίσης για την ενίσχυση της ομορφιάς. Κατά την εποχή της Αναγέννησης στην Ευρώπη, ο χυμός λεμονιού χρησιμοποιήθηκε από κυρίες για να κοκκινίσει τα χείλη τους. Επί του παρόντος, πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν λεμόνι για απώλεια βάρους και φροντίδα του δέρματος.

Γενικά το λεμόνι βοηθά:

 1. Καθαρισμός του αίματος – Λόγω του ότι έχει πράσινο και πορτοκαλί πράνα, το λεμόνι θεωρείται πολύ καλός καθαριστικός και αποτοξινωτικός παράγοντας. Το πράσινο prana έχει βασικά ιδιότητες καθαρισμού και αποσυμφόρησης, ενώ το prana πορτοκαλιού βοηθά στην εξάλειψη και την αποβολή βρώμικων ενεργειών και απορριμμάτων. Ως εκ τούτου, το λεμόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό του αίματος και την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα.
 2. Το λεμόνι βοηθά περαιτέρω στη διέγερση του ήπατος που βοηθά επίσης στον καθαρισμό του αίματος. Το D-limonene, το οποίο είναι αντιοξειδωτικό στο λεμόνι, ενεργοποιεί ένζυμα στο ήπαρ που αποτελούν μέρος των διαδικασιών αποτοξίνωσης φάσης 1 και 2. Αυτές οι διαδικασίες λαμβάνουν τις τοξικές ενώσεις που υπάρχουν στο ήπαρ και τις μετατρέπουν σε μη επιβλαβείς ή λιγότερο επιβλαβείς εκδόσεις. Αυτές οι τοξίνες μπορεί να κυμαίνονται από καφεΐνη έως ιβουπροφαίνη.
 3. Βελτίωση της δυσπεψίας και της δυσκοιλιότητας – Η πορτοκαλί prana είναι ένα πολύ ισχυρό χρώμα για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, ενώ η πράσινη prana βοηθά στον καθαρισμό των γαστρεντερικών οργάνων. Το λεμόνι βοηθά στην πέψη και ενθαρρύνει την παραγωγή χολών και πεπτικών χυμών. Περιέχει επίσης φυτικές ίνες πηκτίνης που είναι απαραίτητες για την υγεία του παχέος εντέρου.
 4. Ο χυμός λεμονιού χαλαρώνει επίσης τις τοξίνες στον πεπτικό σωλήνα που βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσπεψίας, όπως καούρα, ρήξη και φούσκωμα. Είναι καλό να λαμβάνετε λεμόνι επομένως μετά από ένα βαρύ μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο.
 5. Εξισορρόπηση του επιπέδου PH – Το λεμόνι είναι ένα από τα πιο αλκαλοποιητικά τρόφιμα και ως εκ τούτου μπορεί να εξισορροπήσει το επίπεδο PH, καθώς οι περισσότεροι από εμάς έχουμε όξινα σώματα. Η υπερβολική οξύτητα στο σώμα μπορεί να είναι φλεγμονώδης.
 6. Βελτίωση καρδιακών παθήσεων και μείωση της πιθανότητας εμφάνισης νεφρικών πετρών – το λεμόνι, λόγω της περιεκτικότητάς του σε κάλιο, μπορεί να βελτιώσει τα καρδιακά προβλήματα. Τα πράσινα και πορτοκαλί prana στο λεμόνι μπορούν επίσης να αποσυμφορήσουν την καρδιά και τις στεφανιαίες αρτηρίες. Λόγω των αποσυνθετικών και καθαριστικών ιδιοτήτων τους, μπορούν να αποτρέψουν το σχηματισμό λίθων.
 7. Καταπολέμηση της μόλυνσης – Το λεμόνι μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των παθογόνων βακτηρίων που προκαλούν λοιμώξεις. Το ζεστό νερό λεμονιού αποδεικνύεται αποτελεσματικό στη μείωση των ιογενών λοιμώξεων και του πονόλαιμου. Το πράσινο prana είναι ένας πολύ καλός παράγοντας απολύμανσης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων ειδών λοιμώξεων.
 8. Θεραπεία κοινών κρυολογημάτων και αναπνευστικών προβλημάτων – Το λεμόνι είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης C, που προστατεύει το σώμα από τις ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε περίπτωση κρυολογήματος, η περιεκτικότητα λεμονιού σε βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει τα αμυντικά κύτταρα, ενώ τα πράσινα και πορτοκαλί πράνα του λεμονιού μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό και την καταπολέμηση των λοιμώξεων. Εάν έχετε πονόλαιμο, μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα από 1 φλιτζάνι ζεστό νερό (250 ml), 1 λεμόνι και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (5 ml). Κάντε γαργάρες τρεις φορές την ημέρα για 1 λεπτό για να μειώσετε την αίσθηση καψίματος.
 9. Το πορτοκαλί prana μπορεί περαιτέρω να βοηθήσει στην αποβολή των εξαντλημένων ενεργειών, των τοξινών και των βρώμικων ενεργειών από το σώμα και μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο σε ένα ευρύ φάσμα αναπνευστικών προβλημάτων όπως το άσθμα.
 10. Ενίσχυση του ήπατος – Το λεμόνι ενισχύει το συκώτι παρέχοντας ενέργεια για τα ηπατικά ένζυμα όταν είναι πολύ αραιωμένα. Βοηθά επίσης στην εξισορρόπηση των επιπέδων ασβεστίου και οξυγόνου στο ήπαρ.
 11. Τα πράσινα και πορτοκαλί prana που περιέχει βοηθούν στον καθαρισμό του ήπατος και στην αποτοξίνωση. Το λεμόνι επίσης καθαρίζει και διεγείρει το συκώτι ενθαρρύνοντας την παραγωγή χολής και ένα οξύ που απαιτείται για την πέψη.
 12. Περιποίηση του δέρματος και απώλεια βάρους – Το λεμόνι περιέχει κιτρικό οξύ που μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της ακμής. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C του λεμονιού είναι επίσης απαραίτητη για την υγιή λάμψη του δέρματος, ενώ η αλκαλική του φύση σκοτώνει ορισμένους τύπους βακτηρίων που προκαλούν ακμή. Εάν πάσχετε από δερματική λοίμωξη όπως έκζεμα, οι κομπρέσες με λεμόνι μπορεί να είναι ανακούφιση.
 13. Ο χυμός λεμονιού μπορεί να εφαρμοστεί για να μειώσει τον πόνο σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος. Γενικά λειτουργεί ως αντιγηραντικό φάρμακο για την αφαίρεση των ρυτίδων και των σπυριών. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του λεμονιού βοηθούν στην καταπολέμηση των αντιδράσεων των ελεύθερων ριζών που είναι υπεύθυνες για τη διαδικασία γήρανσης.
 14. Η κατανάλωση ενός μείγματος χυμού λεμονιού με ζεστό νερό και μέλι πιστεύεται ότι μειώνει το σωματικό βάρος. Το λεμόνι περιέχει φυτικές ίνες πηκτίνης που βοηθούν στην αποτροπή της πείνας.
 15. Μείωση του πόνου και της φλεγμονής – Πιστεύεται ότι το λεμόνι διαλύει και απομακρύνει το ουρικό οξύ στις αρθρώσεις που είναι μια από τις κύριες αιτίες φλεγμονής. Το πράσινο πράνα στο λεμόνι είναι βασικά ένα πολύ καλό και απολυμαντικό πράνα  που μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των φλεγμονών.
 16. Μειώνοντας την κόπωση και το άγχος – Η έρευνα έδειξε ότι το λεμόνι δημιουργεί ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα, το οποίο οφείλεται βασικά στα πράσινα και πορτοκαλί πράνα του. Επομένως το λεμόνι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κόπωσης, της ζάλης, του άγχους, της έντασης και του στρες. Πολλοί από τους μεγάλους περιπατητές και τους ταξιδιώτες του κόσμου στην πραγματικότητα χρησιμοποιούν λεμόνι σε περίπτωση κόπωσης.
 17. Πιστεύεται ότι η εισπνοή λαδιού λεμονιού μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση και την εγρήγορση. Επομένως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα γραφεία ως δωμάτιο ανανέωσης για να μειώσει την αίσθηση του στρες και να αυξήσει την αποδοτικότητα στην εργασία.
 18. Θεραπεία του πυρετού – Ο πυρετός μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους, αλλά όποια κι αν είναι η αιτία, το λεμόνι μπορεί πάντα να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία. Λόγω του πράσινου και πορτοκαλί πράνα, είναι ένας πολύ καλός καρπός στην αποσυμφόρηση του σώματος και στον καθαρισμό της αύρας από βρώμικες ενέργειες που μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία επούλωσης. Η πορτοκαλί prana σε αυτήν την περίπτωση, προκαλεί εφίδρωση που μπορεί να μειώσει τη θερμότητα του σώματος και να αποβάλει τις τοξίνες από το σώμα.
 19. Μπορείτε να προσθέσετε 1 λεμόνι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό με μέλι και να πιείτε κάθε 2 ώρες μέχρι να υποχωρήσει ο πυρετός.
 20. Θεραπεία υπέρτασης – Εκτός από το σκόρδο και το κρεμμύδι που είναι αποτελεσματικά στη βελτίωση της υπέρτασης, το λεμόνι μπορεί επίσης να βοηθήσει. Τα πράσινα και πορτοκαλί prana μπορούν να αποσυμφορήσουν τα πληγέντα τσάκρα, ειδικά τα τσάκρα του Ηλιακού Πλέγματος και του Μενγκ Μέιν, και να καθαρίσουν την αύρα. Η περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω στη βελτίωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της ζάλης και της ναυτίας.
 21. Για άτομα με υψηλή χοληστερόλη, η ισχύς της πηκτίνης στα λεμόνια μαζί με τον άλλο μεταβολισμό και την ενίσχυση της κυκλοφορίας θρεπτικών συστατικών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.
 22. Οδοντιατρική φροντίδα – Ο χυμός λεμονιού χρησιμοποιείται συχνά στην οδοντιατρική φροντίδα. Ο φρέσκος χυμός λεμονιού που εφαρμόζεται στην περιοχή ενός πονόδοντου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου.
 23. Το μασάζ με χυμό λεμονιού στα ούλα μπορεί επίσης να σταματήσει την αιμορραγία των ούλων, καθώς και να μειώσει την οσμή του στόματος.
 24. Το λεμόνι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε τακτική βάση για τον καθαρισμό των δοντιών, λόγω του πράσινου  πράνα που περιέχει. Μερικοί άνθρωποι προσθέτουν μια σταγόνα χυμό λεμονιού στην κανονική οδοντόκρεμά τους, ενώ άλλοι τρίβουν την εσωτερική πλευρά του δέρματος στα δόντια τους. H εσωτερική πλευρά πρέπει να αγγίζει τα δόντια.
 25. Φροντίδα μαλλιών – Ο χυμός λεμονιού έχει αποδειχθεί χρήσιμος στη θεραπεία προβλημάτων μαλλιών σε ευρεία κλίμακα. Η εφαρμογή χυμού λεμονιού στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να βελτιώσει προβλήματα όπως η πιτυρίδα και η τριχόπτωση. Η εφαρμογή χυμού λεμονιού απευθείας στα μαλλιά μπορεί επίσης να δώσει στα μαλλιά σας μια φυσική λάμψη.
 26. Καθαρισμός του ουροποιητικού συστήματος – Ο χυμός λεμονιού, λόγω του ότι το πορτοκαλί prana είναι διουρητικό και ενθαρρύνει την παραγωγή ούρων. Επομένως, η λήψη χυμού λεμονιού μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση τοξινών με ταχύτερο ρυθμό από το σώμα και τον καθαρισμό του συστήματος. Ο χυμός λεμονιού μπορεί επίσης να εξισορροπήσει το επίπεδο PH του ουροποιητικού συστήματος που αποθαρρύνει τον πολλαπλασιασμό των κακών βακτηρίων.
 27. Αναζωογόνηση της αναπνοής – Οι αντισηπτικές ιδιότητες του λεμονιού μπορούν να μειώσουν τα κακά βακτήρια στο στόμα και να λειτουργήσουν ως απολυμαντικό. Το λεμόνι αφαιρεί επίσης τη δυσάρεστη οσμή του στόματος.

Αν και τα περισσότερα από τα γεγονότα που αναφέρονται παραπάνω εμπεριέχουν επιστημονικούς λόγους, αυτές οι ιδιότητες σχετίζονται είτε άμεσα είτε έμμεσα με τις ιδιότητες των πορτοκαλί και πράσινων πράνα που υπάρχουν στο λεμόνι. Η ποιότητα όλων των χρωμάτων prana και οι επιπτώσεις τους στο ανθρώπινο σώμα έχουν εξηγηθεί πλήρως στο Advanced Pranic Healing από τον Master Choa Kok Sui.

Πηγή: Pranaworld