Επιλογή Σελίδας

Φιλανθρωπικό Έργο

6

«Μακάριοι οι ελεήμονες, ότι αυτοί ελεηθήσονται». Ματθ. 5,7

Φιλανθρωπία, όπως λέει και η λέξη, είναι μια πράξη κατά την οποία κάποιος εκδηλώνει με κάποιον τρόπο την φιλία του, την αγάπη του προς τον άνθρωπο. Είναι μια πράξη Ευγενικής Καλοσύνης, μια πράξη ευεργεσίας προς το δυνατότερο (συμπαράσταση), προς τον ίσο (βοήθεια) και προς τον πιο αδύνατο (ελεημοσύνη).

Η Φιλανθρωπία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, γιατί παίρνει σάρκα και οστά όταν υπάρχουν δύο άνθρωποι, ο δότης και ο δέκτης. Σαν φροντισμένη πολιτειακή εκδήλωση παίρνει τη μορφή Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ σαν εκδήλωση ελεύθερων ομάδων ή ανθρώπων εμφανίζεται ως ΜΚΟ (Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός) ή ως Κοινωνία Ενεργών Πολιτών, Εθελοντών κλπ.

Η Φιλανθρωπία είναι μια ενεργειακή παροχή, που προκύπτει από τον συντονισμό του φιλανθρώπου με τον αποδέκτη της φιλανθρωπίας, δηλαδή από τη συγκίνηση που ενώνει τον δότη με τον δέκτη. Είναι μια αναγκαιότητα της ψυχής, η οποία πηγάζει και από το συναίσθημα και από τη λογική.

«Στην κρίση του Θεού, μέτρο επίδοσης στην αρετή της φιλανθρωπίας δεν είναι η ποσοτική αξία της προσφοράς, αλλά το σθένος και η ψυχική διάθεση του προσφέροντος» (Γρηγόριος ο Θεολόγος 35, 1053).

Στη σύγχρονη εποχή, που τον άνθρωπο χαρακτηρίζει ο άκρατος καταναλωτισμός και ο εγωισμός, η Φιλανθρωπία αναδεικνύεται όχι μόνο ως αρετή και ιδανικό, αλλά και ως οδός που οδηγεί στην εσωτερική μεταμόρφωση του ανθρώπου (Αθ. Αρβανίτης, Άρχων Μέγας
Δικαοφύλαξ της Αδελφότητος Οφφικιάλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου).
Τέλος ας σημειωθεί, ότι η Φιλανθρωπία είναι ανταποδοτική.

Στη Δήλωση της Ευημερίας διαβάζουμε:
«Δίνοντας κανείς λαμβάνει. Όσο περισσότερο σπέρνουμε, τόσο περισσότερο θερίζουμε.
Αυτός είναι ο Θεϊκός νόμος»

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος γράφει: «Θέλεις ευεργετείσθαι; Ευεργέτησον έτερον. Θέλεις ελεείσθαι; Ελέησον τον πλησίον»

Το Φιλανθρωπικό έργο του Rama

Το κέντρο Rama είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με εκτενή φιλανθρωπική δράση.

Πιο συγκεκριμένα:

Οι θεραπευτές του Rama είναι όλοι εθελοντές που συμβάλλουν στη διάδοση του Pranic Healing, πραγματοποιώντας θεραπείες σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Τα έσοδα του Rama διατίθενται αποκλειστικά στη διάδοση του Pranic Healing σε Ελλάδα, Κύπρο, Ουκρανία και Ρωσία, αλλά και σε διάφορες φιλανθρωπικές δραστηριότητες.
To Rama υποστηρίζει με οικονομική βοήθεια φιλανθρωπικούς οργανισμούς στην Ελλάδα αλλά και προγράμματα απόρων και στήριξης οικογενειών με προβλήματα των Δήμων Αγίων Αναργύρων, Ιλίου και Καματερού.
Οι Οργανισμοί που υποστηρίζονται από το Φιλανθρωπικό έργο του Rama είναι οι ακόλουθοι:

1. Το Χαμόγελο του Παιδιού

«ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ», είναι ένας εθελοντικός οργανισμός, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στηρίζεται στο συναίσθημα, αλλά δε μένει σ’ αυτό και στα λόγια. Έχει κάνει πράξη την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των παιδιών. Κύριο μέλημά του είναι να προασπίσει τα δικαιώματα των παιδιών όχι μόνο στη θεωρία αλλά στην πράξη, καθημερινά, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο. Να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για τη σωματική, ψυχική και πνευματική ισορροπία τους. Βασίζεται στις υπηρεσίες του κράτους (Αστυνομία, Εισαγγελίες, Νοσοκομεία κ.ά.), όπου υπάρχουν άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι που συμβάλλουν στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των παιδιών. Ως εθελοντικός οργανισμός, στηρίζει τους θεσμούς, ώστε να γίνουν αποδοτικότεροι σε θέματα παιδιών.

2. Progetto Paramo (Κολομβία)

Το Progetto Paramo προέκυψε από μια ιδέα της Etilvia Padilla και του Riccardo Scornajenghi, Senior Pranic Healing Instructors και απευθείας μαθητές του Master Choa Kok Sui. Το Progetto Paramo αποτελεί ανθρωποκεντρικό έργο, εμπνευσμένο από τις διδασκαλίες του Master Choa Kok Sui. Ο Δάσκαλος έλεγε, ότι όταν κάποιος είναι άρρωστος, κύριο μέλημά του είναι να γίνει ο ίδιος καλά, κάτι που δεν του δίνει χώρο να ασχοληθεί και με την πνευματικότητά του. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Riccardo και η Etilvia αποφάσισαν να ιδρύσουν το Progetto Paramo, για να βοηθήσουν τους ανθρώπους στις άμεσες ανάγκες τους, αλλά και ταυτόχρονα να τους εκπαιδεύσουν στο Pranic Healing. Αυτό θα αποτελεί εφόδιο για μια καλύτερη ζωή στο μέλλον σε όλα τα επίπεδα.
Το Progetto Paramo παρέχει:
• Διανομή φαγητού σε όλους όσους έχουν ανάγκη
• Υιοθεσία παιδιών εξ’ αποστάσεως καλύπτοντας οικονομικά τις σπουδές τους
• Ιατρούς, και δασκάλους διαφόρων ειδικοτήτων
• Υποτροφία για σπουδές μέχρι και το Πανεπιστήμιο
• Υποστήριξη σε έγκυες έφηβες μητέρες ώστε να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους

3. Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα

Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας είναι από τα παλαιότερα στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1889 από τον Ιωάννη Χατζηκυριακό και τη σύζυγό του Μαριγώ με σκοπό την περίθαλψη ορφανών και άπορων κοριτσιών.
Φιλοξενεί κορίτσια από 6 ετών προερχόμενα από οικογένειες με σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, προσφέροντας εκτός από στέγη, φροντίδα και συναισθηματική υποστήριξη, εξαιρετικές εκπαιδευτικές δυνατότητες και τα απαραίτητα εφόδια για την πρόοδό τους ως ενήλικες σε μια σύγχρονη κοινωνία.
Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα έχει αναγνωριστεί και τιμηθεί για την κοινωνική του προσφορά με το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών το 1987 και με το Χρυσό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών το 2004.

4. Κ.Ε.Φ.Ι. – Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών

Ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι ιδρύθηκε την άνοιξη του 2004 στην Αθήνα, με στόχο να προσφέρει συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τον καρκίνο.

5. Ι.Δ.Ε.Α. – Ισορροπία-Διασκέδαση-Εθελοντισμός-Αλληλεγγύη

Σκοπός τους είναι να αλλάξουν τις παρακάτω 3 αντιλήψεις:
1. Η δικαιολογία… “Δεν έχω χρόνο να βοηθήσω”
2. Η δικαιολογία… “Θέλω να βοηθήσω αλλά μόνος μου τι μπορώ να κάνω;”
3. Η δικαιολογία… “Δεν εμπιστεύομαι τα χρήματα μου σε κανέναν”
Δράσεις τους:
Ρούχα για όλους χέρι με χέρι
Φαγητό για όλους by night
Φαγητό για όλους door to door

6. Π.Ε.Σ.ΠΑ. – Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων

Η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων είναι μια κίνηση, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, που στόχο έχει να αναδείξει και να αναπτύξει πάνω σε κοινά θέματα των σπανίων παθήσεων, γενετικής προέλευσης ή μη, όλες τις δράσεις ενημέρωσης, έρευνας, συγκέντρωσης πληροφοριών αλληλοβοήθειας, στην Ελλάδα, όπως στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ένωση αυτή είναι ένας δυνατός φορέας, o οποίος, όπως και σε όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης, προβάλλει τα προβλήματα των ατόμων με σπάνιες παθήσεις καθώς και των οικογενειών τους και προωθεί και στηρίζει τα αιτήματά τους.

7. Actionaid

H ActionAid είναι μια παγκόσμια συνεργασία ανθρώπων που δρουν μαζί για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας. Το όραμά τους: ένας κόσμος χωρίς φτώχεια και αδικία, μέσα στον οποίο κάθε άτομο απολαμβάνει το δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια.
Η αποστολή τους: Δουλεύουν σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο μαζί με τους φτωχούς και περιθωριοποιημένους ανθρώπους, για να καταπολεμήσουν τη φτώχεια και την αδικία.
Η ActionAid αποτελεί μια μοναδική συνεργασία ανθρώπων που αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο όπου όλοι οι άνθρωποι θα έχουν αρκετή τροφή, πόσιμο νερό, εκπαίδευση και έναν ενεργό ρόλο στην κοινωνία. Στόχος τους δεν είναι η πρόσκαιρη ανακούφιση των αναγκών των πιο φτωχών κατοίκων του κόσμου, αλλά η ενδυνάμωσή τους ώστε να διεκδικήσουν την αλλαγή με τις δικές τους δυνάμεις.

8. Το Rama καλύπτει τα έξοδα εκμάθησης αγγλικών σε παιδιά άπορων οικογενειών,

όχι μόνο μέσω της πληρωμής διδάκτρων αλλά και με την αγορά βιβλίων και γραφικής ύλης. Επίσης, στηρίζει διαρκώς παγκόσμια προγράμματα για την ενίσχυση πληγέντων από φυσικές καταστροφές.

9. Ποικίλα φιλανθρωπικά προγράμματα προς το Pranic Healing World Foundation

(http://www.pranichealing.com/mcks-charitable-foundation)

Ο Grand Master Choa Kok Sui, ιδρυτής της μεθόδου Pranic Healing & Arhatic Yoga, δημιούργησε ένα ιδιαίτερο φιλανθρωπικό ίδρυμα, προκειμένου να μας διευκολύνει να βοηθήσουμε πολλούς ανθρώπους που είναι σε ανάγκη παγκοσμίως, μέσα από φιλανθρωπίες και πόρους εθελοντών. Με το πέρασμα των ετών, πολλοί μαθητές ανά τον κόσμο, εξέφραζαν την επιθυμία τους να ανταποδώσουν ένα μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης προς το Master Choa Kok Sui, για όλες τις ευλογίες και τις ανεκτίμητες διδασκαλίες που τους έχει προςσφέρει. Σε απάντηση αυτής της επιθυμίας, ο Master Choa παρουσίασε το MCKS Charitable Foundation και τα πολλαπλά ανθρωποκεντρικά σχέδιά του. Αυτά τα σχέδια ήταν πολύ σημαντικά για το Master Choa και συνεχίζουν να αποτελούν προϊόν εργασίας με αγάπη από τους Pranic Healers παγκοσμίως.

Μερικά από τα προγράμματα του συγκεκριμένου φιλανθρωπικού οργανισμού είναι τα εξής:

Caring Heart Foundation, Inc: Οικονομική ενίσχυση άπορων ασθενών ανά τον κόσμο
Emergency Disaster Relief: Οικονομική Βοήθεια σε χώρες που έχουν πληγεί από Τσουνάμι
Other Multinational Projects: Παροχή τροφής και εκπαίδευσης σε παιδιά που ζουν στο δρόμο
Food for the Hungry Programs: Παροχή τροφής σε άστεγους. Ξεκίνησε από τον ίδιο το Master Choa Kok Sui και μέχρι τώρα έχει εξαπλωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Humanitarian Legal Assistance Foundation: Παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται στη φυλακή και χρήζουν προστασίας, όπως, ηλικιωμένοι, ασθενείς κλπ.
Spreading Pranic Healing in underprivileged areas: Διάδοση του Pranic Healing σε φτωχές χώρες

10. Οικονομική βοήθεια στο PranaTalk του Master Stephen Co (www.pranichealing.com)

Ο Master Stephen Co παραδίδει μαθήματα και διαλογισμούς μέσω internet ή video σε εβδομαδιαία βάση, για την πνευματική εξέλιξη των μαθητών, με απώτερο σκοπό να συνεχίσει το έργο του Δασκάλου, Master Choa Kok Sui.