Επιλογή Σελίδας

Τα 11 τσάκρα (κέντρα δύναμης) του ανθρώπου

Το τσάκρα της βάσης

Φθάνοντας στη ρίζα των πραγμάτων

Μπορεί να έχετε ακούσει για τα τσάκρα αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί χρειαζόμαστε τα τσάκρα και ποια είναι η λειτουργία τους; Η γνώση για τα τσάκρας έχει γίνει γνωστή στον άνθρωπο από πολύ παλιά, ενώ υπάρχουν αποδείξεις για την παρουσία τους σε παλιά Ινδικά γραπτά και αρχαία βιβλία.
Τα τσάκρα είναι περιστρεφόμενα ενεργειακά πεδία στο λεπτοφυές σώμα και είναι μέρος του λεπτοφυούς σώματος, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως το ενεργειακό σώμα, βιοπλασματικό σώμα ή αύρα. Τα τσάκρα είναι τα σημεία όπου συναντώνται τα λεπτοφυή ενεργειακά κανάλια. Η ζωτική δύναμη, ή ‘prana’ κινείται μέσα από αυτά τα λεπτοφυή κανάλια. Διάφορα γραπτά κείμενα και διδασκαλίες παρουσιάζουν διαφορετικό αριθμό τσάκρα και συχνά τα περιγράφουν με ένα συμβολικό τρόπο. Υπάρχουν πολλά τσάκρα στο λεπτοφυές ανθρώπινο σώμα.

Σύμφωνα με το Pranic Healing του Master Choa Kok Sui, υπάρχουν στο σύστημά μας 11 κύρια τσάκρα τα οποία είναι:
1. Το τσάκρα της Βάσης
2. Το τσάκρα του Σέξ
3. Το τσάκρα του Αφαλού
4. Το τσάκρα του Μένγκ-Μέιν
5. Το τσάκρα του Σπλήνα
6. Το τσάκρα του Ηλιακού Πλέγματος
7. Το τσάκρα της Καρδιάς
8. Το τσάκρα του Λαιμού
9. Το τσάκρα του Άζνα
10. Το τσάκρα του Μετώπου
11. Το τσάκρα της Κορώνας

«Τα τσάκρα ή περιστρεφόμενα ενεργειακά πεδία είναι πολύ σημαντικά μέρη του ενεργειακού σώματος…Τα κύρια τσάκρα είναι σαν κέντρα δύναμης που παρέχουν ζωτική ενέργεια σε κύρια και ζωτικά όργανα»
Master Choa Kok Sui

Τα τσάκρα έχουν διάφορες σημαντικές λειτουργίες – φυσικές, συναισθηματικές, νοητικές και πνευματικές:
1. Απορροφούν και διανέμουν πράνα ή ζωτική ενέργεια σε διάφορα μέρη του σώματος.
2. Είναι υπεύθυνα για την ορθή λειτουργία ολόκληρου του φυσικού σώματος και των διαφόρων μερών του και οργάνων.
3. Ορισμένα τσάκρα είναι κέντρα των ψυχικών ικανοτήτων. Η ενεργοποίηση συγκεκριμένων τσάκρα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εξέλιξη συγκεκριμένων ψυχικών ικανοτήτων.

Αυτή η σειρά άρθρων στοχεύει στο να εισαγάγει τα 11 κύρια τσάκρα και τις λειτουργίες τους, ξεκινώντας με το τσάκρα της Βάσης και τελειώνοντας με το τσάκρα της Κορώνας.

Έχοντας αποκτήσει μια γενική γνώση σχετικά με τα τσάκρα και τις λειτουργίες τους. Ας συζητήσουμε τώρα το τσάκρα της Βάσης – το ρόλο του στην εξέλιξή μας, και πως είναι σε ένα εξελιγμένο άνθρωπο.

Το Τσάκρα της Βάσης
Τοποθετείται στη βάση της σπονδυλικής στήλης, το τσάκρα της Βάσης έχει τέσσερα πέταλα και έχει ένα φλογερό πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα. Το σύμβολο του σταυρού συχνά χρησιμοποιείται για να απεικονίσει αυτό το κέντρο.
Είναι ενδιαφέρον οτι το χρώμα αυτού του τσάκρα έχει μια ομοιότητα με το χρώμα του ‘prana’ ή του ρεύματος ζωτικότητας που κυλάει μέσα του. Γι’ αυτό, το τσάκρα της Βάσης έχει κυρίως πορτοκαλί και κόκκινο πράνα που ρέει μέσα του. Επίσης έχει μια μικρή ποσότητα κίτρινου χρώματος μέσα του. Επιπλέον, υπάρχει και σκούρο πορφυρό πράνα που ρέει μέσα από το τσάκρα του Σπλήνα. Το τσάκρα του Σπλήνα θα είναι το θέμα των μελλοντικών άρθρων.

Μόλις το πορτοκαλί-κόκκινο πράνα εισέλθει στο τσάκρα της Βάσης, ξεκινάει να ρέει στα γεννητικά όργανα, ενισχύοντας τη γενετική φύση. Εισέρχεται επίσης στο αίμα και διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος. Έτσι, είναι υπεύθυνο για την υγιή λειτουργία του σκελετικού συστήματος, των σεξουαλικών οργάνων και της καρδιάς. Έτσι, γίνεται εμφανές ότι το τσάκρα της Βάσης έχει μια τεράστια επίδραση στη συνολική ζωτικότητα και στο ρυθμό ανάπτυξης ενός ανθρώπου. Υλικά αυτό το τσάκρα είναι υπεύθυνο για την ευημερία.

Ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο παρατηρείται στο τσάκρα της Βάσης ενός ανθρώπου που ελέγχει την κατώτερη φύση του. Διατηρώντας αγνές σκέψεις, λέξεις και πράξεις, η πορτοκαλί ζωτική ενέργεια κινείται ανοδικά μέσα από τη σπονδυλική στήλη και εισέρχεται στον εγκέφαλο. Αυτό βελτιώνει τις πνευματικές ικανότητες και κάνει τον άνθρωπο περισσότερο έξυπνο και διορατικό. Ομοίως, η σκούρα κόκκινη ζωτική ενέργεια γίνεται βαθύ κόκκινο και ενισχύει την ανιδιοτελή στοργικότητα. Η σκούρα πορφυρή ενέργεια μετατρέπεται σε μια χλωμή μωβ, και ενισχύει την πνευματικότητα.
Ως εκ τούτου, το τσάκρα της Βάσης έχει μετασχηματιστική επίδραση σε έναν άνθρωπο που αγωνίζεται για την αυτό-βελτίωση, καταλήγοντας σε περισσότερη νοημοσύνη, εξευγενισμένα συναισθήματα και μεγαλύτερη πνευματική φύση.
Η κυκλοφορία ενέργειας στη βάση της σπονδυλικής στήλης ενός εξελιγμένου ανθρώπου παρουσιάζεται παρακάτω:

 

Βιβλιογραφία:
1. Master Choa Kok Sui (2000). Miracles through Pranic Healing. Institute for Inner Studies Publishing Foundation.
2. Powell, A. E. (1987). The Etheric Double. Theosophical Publishing House.

Πηγή: www.pranaworld.net