Τα 11 Τσάκρα του Ανθρώπου – το Τσάκρα της Βάσης

Φτάνοντας στη ρίζα των πραγμάτων

Μπορεί να έχετε ακούσει για τσάκρα αλλά έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί χρειαζόμαστε τα τσάκρα και ποιες είναι οι λειτουργίες τους; Η γνώση των τσάκρα έχει αποδειχθεί στον άνθρωπο από πολύ παλιά, καθώς τα στοιχεία  φανερώνουν την παρουσία τους σε παλιές ινδικές γραφές και αρχαία βιβλία.

Τα τσάκρα είναι ενεργειακά κέντρα στο λεπτοφυές σώμα που περιστρέφονται και αποτελούν μέρη του λεπτοφυούς σώματος, το οποίο είναι επίσης γνωστό ως ενεργειακό σώμα, βιοπλασματικό σώμα ή αύρα. Τα τσάκρα είναι τα σημεία συνάντησης των διακριτικών ενεργειακών καναλιών. Η δύναμη της ζωής ή το «prana» κινείται μέσω αυτών των λεπτών καναλιών. Διάφορα κείμενα και διδασκαλίες παρουσιάζουν διαφορετικό αριθμό τσάκρα και συχνά τα περιγράφουν με συμβολικό τρόπο. Υπάρχουν πολλά τσάκρα στο λεπτοφυές ανθρώπινο σώμα. Σύμφωνα με το Pranic Healing του Master Choa Kok Sui, υπάρχουν 11 μεγάλα τσάκρα στο σύστημά μας, όπως:

 1. Βασικό τσάκρα
 2. Σεξ Τσάκρα
 3. Τσάκρα του Αφαλού
 4. Μενγκ Μέιν Τσάκρα
 5. Τσάκρα του Σπλήνα
 6. Τσάκρα του Ηλιακού Πλέγματος
 7. Τσάκρα της Καρδιάς
 8. Τσάκρα λαιμού
 9. Άζνα Τσάκρα
 10. Τσάκρα Μετώπου
 11. Τσάκρα Κορώνας

«Τα τσάκρα ή τα ενεργειακά κέντρα στροβιλισμού είναι πολύ σημαντικά μέρη του ενεργειακού σώματος… Τα μεγάλα τσάκρα είναι ακριβώς σαν σταθμοί παραγωγής ενέργειας που παρέχουν ενέργεια ζωής σε σημαντικά και ζωτικά όργανα.»

Δάσκαλος Choa Kok Sui

Τα τσάκρα έχουν πολλές σημαντικές λειτουργίες –  φυσική, συναισθηματική, νοητική και πνευματική:

 1. Απορροφούν και διανέμουν ζωτική ενέργεια (prana) σε διάφορα μέρη του σώματος
 2. Είναι υπεύθυνοι για την καλή λειτουργία ολόκληρου του φυσικού σώματος και των διαφορετικών μερών και οργάνων του
 3. Μερικά τσάκρα είναι κέντρα ψυχικών σχολών. Η ενεργοποίηση ορισμένων τσάκρα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ορισμένων ψυχικών ικανοτήτων.

Αυτή η σειρά άρθρων στοχεύει στην εισαγωγή των 11 μεγάλων τσάκρα και των λειτουργιών τους, ξεκινώντας με το Βασικό τσάκρα και τελειώνοντας με το τσάκρα της Κορώνας.

Αφού αποκτήσουμε μια γενική γνώση σχετικά με τα τσάκρα και τις λειτουργίες τους, ας συζητήσουμε τώρα το Βασικό Τσάκρα – τον ρόλο του στην ανάπτυξή μας και πώς είναι σε ένα ανεπτυγμένο άτομο.

Tο Τσάκρα της Βάσης

Στη βάση της σπονδυλικής στήλης, το Τσάκρα της Βάσης ( Basic Chakra) έχει τέσσερα πέταλα και έχει ένα φλογερό πορτοκαλί-κόκκινο χρώμα. Συμβολικά, εκπροσωπείται συχνά από τον Σταυρό.

Είναι ενδιαφέρον ότι το χρώμα αυτού του τσάκρα έχει ομοιότητα με το χρώμα του ρεύματος prana ή ζωτικότητας που ρέει σε αυτό. Επομένως, το Τσάκρα της Βάσης  έχει κυρίως πορτοκαλί και κόκκινο prana που ρέει σε αυτό. Έχει επίσης μια μικρή ποσότητα κίτρινου χρώματος στο εσωτερικό. Επιπλέον, υπάρχει επίσης σκούρο μοβ prana που ρέει από το τσάκρα του Σπλήνα. Το τσάκρα του Σπλήνα θα είναι το αντικείμενο των μελλοντικών άρθρων.

Μόλις το πορτοκαλί-κόκκινο prana εισέλθει στο  Τσάκρα της Βάσης ( Basic Chakra), αρχίζει να ρέει στα αναπαραγωγικά όργανα, ενισχύοντας τη σεξουαλική φύση. Εισέρχεται επίσης στο αίμα και διατηρεί τη θερμότητα του σώματος. Υγιεινά, είναι υπεύθυνο για την υγιή λειτουργία του σκελετικού συστήματος, των σεξουαλικών οργάνων και της καρδιάς. Έτσι, γίνεται εμφανές ότι το Τσάκρα της Βάσης  έχει τεράστια επίδραση στη συνολική ζωτικότητα και ρυθμό ανάπτυξης ενός ατόμου. Υλικά, αυτό το τσάκρα είναι υπεύθυνο για την ευημερία.

Ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα φαίνεται στο Βασικό Τσάκρα ενός ατόμου που ελέγχει τη χαμηλότερη φύση του. Διατηρώντας καθαρές σκέψεις, λόγια και ενέργειες, η πορτοκαλί ενέργεια της ζωής κινείται προς τα πάνω μέσω της σπονδυλικής στήλης και εισέρχεται στον εγκέφαλο. Αυτό βελτιώνει τις πνευματικές ικανότητες και κάνει ένα άτομο πιο έξυπνο και με καλύτερη αντίληψη. Ομοίως, η σκούρα κόκκινη ενέργεια της ζωής αλλάζει σε πορφυρή, η οποία διεγείρει την αγάπη. Η σκούρα βιολετί ενέργεια μετατρέπεται σε απαλό ιώδες, το οποίο διεγείρει την πνευματικότητα.

Ως εκ τούτου, το Τσάκρα της Βάσης  έχει μια μετασχηματιστική επίδραση σε ένα άτομο που προσπαθεί να αυτο-βελτιωθεί, με αποτέλεσμα περισσότερη νοημοσύνη, εκλεπτυσμένα συναισθήματα και μεγαλύτερη πνευματική φύση.

Η κυκλοφορία της ενέργειας στη βάση της σπονδυλικής στήλης ενός ανεπτυγμένου ατόμου παρουσιάζονται ως εξής:

Πηγή: www.pranaworld.net